Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen, bir parçayı daha verimli bir şekilde boyamak için elektrik yüklü parçacıkları kullanan bir üretim aşamasıdır. Akma yapmayan bu boyama türü elektrostatik toz boya kaplama (electrostatic powder coating) olarak da bilinir. Toz halindeki partiküller veya atomize sıvı formundaki boya, başlangıçta normal püskürtme yöntemleri kullanılarak iletken bir parçaya doğru gönderilir ve daha sonra güçlü bir elektrostatik yük ile parçaya doğru hızlandırılır.

Paylaş:

Fonksiyonel ve dekoratif olarak kullanılan toz boya, kuru ve serbest akışkan halde uygulanır. Toz boyanın dolgu, pigmentler ve reçineyi sarmak için solvent kullanımını gerektirmemesi toz boya ile yaş boya arasındaki en büyük farktır. Genellikle elektrostatik olarak uygulanan toz boya, sert ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için 120 ila 240 derecede belirli bir süre fırınlanır.

Toz Boya Nasıl Uygulanır?

Elektrostatik toz boyaların yüklenebilirliği optimum performansı nemden arındırılmış ve akışkan bir haldeyken verir. Toz boyalar nem çekmeleri nedeniyle depo sıcaklığı uygulama ortamından daha soğuk olması durumunda, hazneye boşaltılmadan önce ağzı açılmadan uygulama ortam sıcaklığında bekletilmesi önerilir. Sıcaklığın 30 °C altında olduğu, havalandırmaya sahip yerlerde depolanması ve uygulanması toz boyalardan optimum performans alınmasını sağlar.

Aşağıda belirtilen gerekli adımlar toz boyalardan yüksek verim elde edilebilmesini sağlar:

  • Silikon uygulama ekipmanlarında kullanılmamalıdır.
  • Ürünün üzerinde belirtilen sıcaklık ve sürede fırınlanmalıdır.
  • Uygun elektrostatik tabanca ile toz boya uygulaması yapılmalıdır.
  • Topraklama iyi yapılmış olmalı, metalin metale teması sağlanmalıdır.
  • Uygulama öncesi uygun iş elbisesi (maske, tulum vs.) tedarik edilmelidir.
  • Basınçlı hava nemden ve yağdan arındırılmış olması büyük önem taşımaktadır.
  • Toz boya uzun süre haznede bekletilmemeli ve eğer haznedeki toz boya nemli ise nemden arındırmak için belli bir süre havalandırılmalı veya taze boya kullanılmalıdır.
  • Haznedeki toz boyaya emiş borusu iyice temas ediyor olmalıdır. Toz boya kabini üretici firmanın tavsiye ettiği gibi çalıştırılmalıdır. 
  • Geridönüşüm boya, taze boyaya tavsiye edilen oranda eklenerek uygulama performansını düşmesi önlenmelidir.
  • Geridönüş boyasına karışmış olabilecek yabancı malzemelerin elendikten sonra geridönüşüm boyası hazneye boşaltılmalıdır.

Bağlantıda Kalın

Daha Fazla Hikaye

Neden Toz Boya

Toz boyalar solventsiz olduklarından dolayı daha çevre dostudurlar.Toz boyalar VOC veya solvent içermezler.