Toz boyalar solventsiz olduklarından dolayı daha çevre dostudurlar.Toz boyalar VOC veya solvent içermezler.

Paylaş:

Toz boyalar solventsiz olduklarından dolayı daha çevre dostudurlar.Toz boyalar VOC veya solvent içermezler.
 

Yaş boyalara %70 ‘e kadar ilave edilebilen ve uygulama sırasında akışkanlığı sağlayan solvent tüketimi ile ilgili maliyet yoktur. Uygulama ve fırınlama sırasında uçucu hâle gelen bu çözücüler genellikle geri kazanılamaz.  Dünyanın çeşitli yerlerinde yürürlüğe geçirilen yasalar, solventlerin atmosfere deşarjını yasaklamış bulunuyor. Bu, solventlerin bertarafı için bazı durumlarda ek maliyete neden olan yakıcıların kullanılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Toz boya, atık madde problemini ortadan kaldırır

Yaş boya sistemlerinde sıkça su püskürtmeli yıkama kabinleri kullanılır. Fazladan püskürtülen boyanın artıkları sıkça suda emülsifiye olurlar. Bazı durumlarda bu su doğrudan tahliye edilir veya atık su tanklarında bekletilir.  Toz boyalar bu tür sorunlara ve beraberinde gelen atık bertaraf maliyetlerine neden olmaz.

Toz boya, hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olur

Fazladan püskürtülen tozların tümü geri dönüştürülebilir. Ayrıca atmosfere toz da karışmaz.

Toz boya, operatörler için daha düşük sağlık riski anlamına gelir

Toz boya solvent içermediğinden dolayı, burun, ağız ve boğaz iritasyonunda belirgin bir azalma kaydedilir. Operatörün cildine temas eden sıvı boyalar, solvent ile yıkanmalı ve ardından sabunla sıcak suda emülsifiye edilerek temizlenmelidir. Bazı durumlarda özel endüstriyel el temizleyicileri bile kullanılmalıdır.

Toz boyalar genelde cilt iritasyonun neden olmazlar; ancak nadir durumlarda bireyler belirli toz türlerine tepki gösterebilirler. Toz boyalar, ılık suyla yıkanarak ciltten kolayca çıkarılabilirler.

Toz boyalar daha düşük yangın riskine sahiptir

Toz boyalarda solvent bulunmaz ve bu da yangın riskini azaltır. Bu nedenle, tesisiniz yasal güvenlik önlemlerinden tasarruf eder ve ödemeniz gereken sigorta primleri düşer. Ayrıca yanıcı sıvı mevzuatına tabi olmazsınız.

İşlem süresi azalır

Toz boyaların işleme süreleri, genellikle sıvı boyaların işleme sürelerinden daha kısadır. Solvent kullanılmadığından flash off  süreleri de yoktur. Bunun yerine, toz boya ile kaplı ürünler doğrudan fırına gönderilebilir.  Bu, yerden ve zamandan önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlar.

Solvent bazlı fırın boyalarına kıyasla daha düşük enerji tüketimi

Fırının hava devir oranı, giderilmesi gereken potansiyel patlayıcı solvent birikimi olmadığından önemli ölçüde azalır. Bu, havanın daha az ısıtılması, daha az enerji tüketimi ve daha düşük maliyet anlamına gelir.

Su bazlı boyalara kıyasla daha düşük enerji tüketimi

Sulu veya su bazlı boyalar, organik solventler içerirler. Bu sayede, boyadaki ve havadaki VOC’lerin fırında giderilmesine ilişkin olarak enerji tasarrufu sağlanabilir. Ayrıca, su bazlı boyalar kullanıldığında uygulama alanının sıcaklığı ve nemi hassas olarak kontrol edilmelidir. Bu, toz boyalara kıyasla ek maliyet oluşturan bir durumdur.

Toz boyalar kullanıma hazırdır

Toz boyalarımızı hemen kullanabilirsiniz. Toz boyaların solvent.
veya katalizör gibi başka bir madde ile karıştırılmasına gerek yoktur.
Bu, tesisinde zamandan tasarruf etmek isteyenler için harika bir haber.

Toz boya, üstün film özellikleri sunar

Solvent bazlı sistemlerde solvent dengesi; polimer tipine, uygulamaya ve kürleme koşullarına göre hassas bir şekilde ayarlanmalıdır. Eğer bu işlem doğru yapılmazsa birçok film hatası meydana gelir. Toz boyarlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Genel olarak, yaş boyalara kıyasla toz boyalarda yapışma ve korozyon direnci gibi üstün film özellikleri elde edilir.

Hasarlı bölümler kolayca onarılır

Hasarlı veya kötü boyanmış bölgeler, tozu üfleyip yeniden kaplayarak pişirme işleminden önce kolayca onarılabilir.

Daha düşük klimalandırma ihtiyacı sayesinde maliyetten tasarruf

Toz boya püskürtme kabininin havalandırma ihtiyacı, solvent bazlı boyalara kıyasla çok daha düşüktür. Bu durum çalışma alanlarının ısıtılması ve havalandırılması işlemlerinin ekonomik olmasını isteyenler için avantaj yaratır.   Sıcaklığı daha düşük olan suların atölyede değiştirilmesi gerektiğinden dolayı, daha az toz çekilir ve havadaki kuruluk oranı da operatörlerin lehine düşük olur.

%95 toz kullanımı

Toz boya uygulamalarında boya kaybı %5’in altındadır. Fazladan püskürtülen toz boyalar tekrar toplanabilir ve toplanan toz boyalar yeni boya ile karıştırılarak malzemenin %95’e kadar kullanılması sağlanabilir. Toz boya kutusunun içeriğinin neredeyse tamamı, kaplanmış ürün üzerinde yerini alır. Pek çok yaş boya, yüksek oranda uçucu madde içerir. Bu uçucu maddenin boyama işlemi sırasında kaybedildiğinden dolayı, kutu içeriğinin belki de yalnızca %50’si boyanan ürün üzerinde yerini alır

Toz boya kullandığınızda, kontrollü bir film kalınlığı elde edersiniz

Geleneksel yaş boya sistemlerine kıyasla, toz boya ile yaptığınız tek bir uygulamada daha düzenli ve gerekirse daha yüksek film kalınlığı elde edebilirsiniz.  Interpon, çok  ince film kalınlığı elde edebileceğiniz toz boyalar sunmaktadır.

Birbirinden farklı, çeşitli kaplamalar ve efektler temin edilebilir

İster dekoratif olsun ister fonksiyonel veya her ikisi de; toz boya çeşitler her zaman uygulanabilir çözümler sunar. Muazzam bir renk paleti, mat, saten, parlak, metalik, dokulu, yumuşak dokunuşlu ve aklınıza gelebilecek daha birçok seçenek mevcuttur.  Fonksiyonel özellikler ise, antibakteriyelden korozyon korumasına veya kolay temizlenebilirliğe kadar çeşitlilik gösterir.

Toz boya kullanımına ilişkin operatör eğitimi kısadır

Toz boya uygulayacak operatörlerin, solvent bazlı boya sistemlerine kıyasla çok daha az eğitim alırlar.

Toz boya kullanımı daha temizdir

Toz boya uygulamak, yaş boya uygulama işleminden çok daha temizdir.  Püskürtme kabini hızlı ve kolay bir şekilde temizlenebilir. Kabinin dışına taşan tozlar, sanayi tipi bir elektrikli süpürgeyle giderilebilir.

Bir toz boya uygulama tesisi daha az maliyetlidir

Toz boya uygulama tesisleri, ister manuel olsunlar ister otomatik, çok basit bir kullanıma sahiptirler ve çok katmanlı yaş boya sistemlerinden daha az maliyetlidirler.

Toz boyalar esnektir – metalik olmayan yüzeyler bile boyanabilir

Toz boyadan tek yararlanan metal değildir. Cam ve kürleme sıcaklıklarına dayanabilen belirli termoset kalıpları gibi yüzeyler de toz boyayla kaplanabilir. Kullanılabilecek malzemelerin kapsamı, fırın teknolojilerindeki gelişmeler ile beraber her geçen gün artmaktadır.

 

 

Bağlantıda Kalın

Daha Fazla Hikaye

Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen, bir parçayı daha verimli bir şekilde boyamak için elektrik yüklü parçacıkları kullanan bir üretim aşamasıdır. Akma yapmayan bu boyama türü elektrostatik toz boya kaplama (electrostatic powder coating) olarak da bilinir. Toz halindeki partiküller veya atomize sıvı formundaki boya, başlangıçta normal püskürtme yöntemleri kullanılarak iletken bir parçaya doğru gönderilir ve daha sonra güçlü bir elektrostatik yük ile parçaya doğru hızlandırılır.